 |
DOMATES ÇORBASI
|
Domates Çorbasının tarifine geçmeden önce domatesin faydaları üzerine ufak bir not düşmek istedim...
Domates lif oranı yüksek bir besindir.
Kolestrol ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Kan basıncını azaltır.
Kansere karşı korur. Kilo yönetimini kolaylaştırır.
Kansızlıkla mücadelede yardımcıdır.
Madem bir çok faydası var mevsiminde mutlaka konservelerimizi hazırlayıp kış için hazırlıklarımızı yapalım; çünkü her sebze ve meyve mevsiminde tüketilirse bize fayda sağlar.
Malzemeler
- 3 su bardağı küp kıyılmış domates (Ben yazın yaptığım konserve domatesi kullandım)
- 1 küçük boy soğan
- 3 yemek kaşığı tepeleme un
- 1 tatlı kaşığı tereyağı (25gr)
- 6 su bardağı tavuk suyu veya su
- 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates )
Yapılışı
- Soğanlar yemeklik doğranır fazla derin olmayan geniş bir tencerede sıvı yağ ve tereyağı ile soğanlar sararana kadar kavrulur.
- Un üzerine ilave edilir unun kokusu çıkana kadar 2-3 dk devamlı karıştırılarak fazla hızlı olmayan ateşte kavrulur.
- Domatesler ilave edilip 4-5 dk tencereye yapışmaması için devamlı karıştırılarak domatesle birlikle un pişirilir.
- Göz göz kaynadığını görünce önceden hazırladığımız ılık tavuk suyu ilave edilir. (su da ilave edebilirsiniz ben çıkarmış olduğum tavuk suyunu ilave ettim aroması ve kokusu daha güzel oluyor)
- Ocağın altı kapatılıp el brendırı ile pürüz kalmayacak şekilde çekilir.
- Tel yardımı ile kaynamaya başlayıncaya kadar ve kaynamaya başladıktan sonrada 10 dk kadar daha karıştırılıp pişirilir.
- Tencere kenara alınıp daha küçük bir tencere ince süzgeç yardımı ile süzülür. (kesinlikle süzmenizi tavsiye ederim süzdükten sonra ki farkı göreceksiniz.)
- Bir taşımda süzmüş olduğunuz tencerede kaynatıp üzerine kaşar peyniri koyup servis yapabilirsiniz ben kaşar peyniri ve pesto soslu kıtır ekmek ile süsledim afiyet olsun :)
Tavuk Suyu (Stok) çıkarmak için
Malzemeler
- 1 tane tavuk but
- 2 adet karanfil
- 10 tane tane karabiber
- Bir parça maydonoz
- 1 orta boy kereviz
- 1 adet havuç
- 1 adet defne yaprağı
- 8 su bardağı su
Yapılışı
- Tüm malzemeler tencereye konur resimde görmüş olduğunuz gibi ve kaynayana kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte 1,5 saat pişirilir. Süzgeç ile süzüldükten sonra kullanıma hazırdır.
 |
Yazın mevsiminde hazırladığım konserve domates |
 |
1.aşama |
Yorumlar
Yorum Gönder