Ev Pizzası


Ev Pizzası

Pizza... Sevmeyen var mı aramızda :)
Pizza tarifine geçmeden önce herkesçe çok sevilen pizzanın tarihine bir değinmek istedik ;)

Napolili fırıncılar 250 yıl önce, ince hamurun üzerine birtakım malzemeler ekleyerek 
fakir insanlar için basit yemekler pişiriyorlardı. Bu yiyecek soyluların da ilgisini çekince 
geniş kitlelere yayılmıştır.                      
                               
İtalya’nın genç kralı I. Umberto’nun sarayından Kraliçe Margarete için acilen pizza 
istenmiştir. Napoli’de “Pietro…. E basta cosi ( Peter… ve böyle yeter ) gibi ilginç bir isme 
sahip bir pizza lokantasının sahibi olan Rafaella Esposito yanına birkaç alet ve malzemeyi 
alarak sarayda üç çeşit pizza pişirmiştir. Birini çiroza benzeyen balıklarla, diğerini sadece 
zeytinyağı ve peynirle, üçüncüsünü de domates, mozarella peyniri ve maydanozla süslemiş
ve üçüncü hazırlanan bu pizza Kraliçe tarafından çok sevilmiştir.  İsmi sorulduğunda da 
heyecandan hatırlayamamış ve “margherita majesteleri, sizin onurunuza ona bu adı
verdim”demiştir.  O akşam ustaya saray tarafından teşekkür mektubu iletilmiş ve bu mektup 
Raffaele’nin bugün adı “ Pizzeria Brandi “  olarak değiştirilen pizza dükkanının camında 
hala asılı durmaktadır. O günden sonra yemek mönülerinde pizzanın adı bu şekilde kalmış ve 
bugüne kadar gelmiştir.  

Raffaele’nin pizzayı bu şekilde ilk hazırlayan usta değildir. Gerçekte pizzanın sadece 
adı burada doğmuştur. Bu malzemeler Napoli’de daha önceden de kullanılıyordu.  Hatta 
pizzanın tarihi unun bulunuşu kadar eski ve karanlıktır. Yaklaşık 15.000 yıl öncesine kadar 
dayandığı da bilinmektedir.  

M.Ö 700’lü yıllarda yani Napoli ve Roma’nın kurulduğu tarihlerde İtalyanlar tanrılara 
yuvarlak ince hamurdan pideler sunuyorlardı. Romalıların çok usta fırıncıları vardı. Bunlar 
mayalı, mayasız ve bazıları pizzayı andıran en az 15 ekmek çeşidi pişirebiliyorlardı. Romalılar ekmeklerine et suyu ve sos sürüyor , üstünü de peynir, sucuk, sebze ve balıkla 
süslüyorlardı.  

17. yüzyıldan itibaren Napoli sokaklarında ilk gerçek pizzalar satılmaya başlamıştır. 
Sarımsak, domuz yağı ve tuzla soslanmış ve rendelenmiş kaşar peyniri, maydanoz, küçük 
balık parçaları, midye ve mozzarella peyniriyle çeşitli türleri pişiriliyordu. Bu pizzaların 
günümüz pizzalarından tek eksik tarafı domatesti.  Bu sebze de Colomb’un Yeni Kıta’yı
keşfinden önce, sadece Güney Amerika’da yetişiyordu. O tarihten sonra da Avrupa’ya çok 
yavaş yayıldı.  Üstü malzemelerle süslenmiş ince pideler için  pizza sözcüğünün kullanılması
1790’lara rastlıyor. Bu sözcüğün, iyi kızarmış ince pide anlamına gelen Latince’deki picea 
dan geldiği sanılıyor.  

Pizzanın  İtalya’da yavaş yavaş yaygınlaşmıştır. Makarnayı çok seven  İtalyanlar 
zamanla makarna ile pizza arasında tercih yapmak zorunda kalmamışlardır. Çünkü pizzacılar 
makarnalarda kullandıkları o lezzetli sosları pizzaların üzerine de sürüyorlardı. En sevileni 
de sarımsak, kekik otu ve zeytinyağıyla tatlandırılmış ve denizciler tarafından çok tercih 
edildiği için marinara olarak adlandırılmış olan beyaz pizzalardı. Domatesin pizza katkıları
arasına girmesiyle kırmızı pizzalarda bir seçenek oluşturmaya başlamıştır. Çok şaşırtıcı bir 
durum olsa da bu yiyeceğin dünyanın her yerine yayılacak kadar bütün kültürlere ulaşması
İtalyanların sayesinde olmadı. ABD’de açılan pizzacılar sayesinde tüm dünyaya yayıldı.  
Ancak Amerika’da üretilen pizzalar, Napoli’de üretilenlerle aynı lezzetlere sahip 
değildi. Maydanoz yerine kekik kullanılarak sarımsak da pizza malzeme listesinden 
çıkartıldı. Parmak kalınlığında mayalı hamurdan yapılan ve tavada pişirilen “Chicago tipi 5
pizza”üreten zincir restoranların kurulmasıyla da artık İtalyanların o özel yemeği çıtır çıtır 
olmaktan çıkmış, kalınlaşmış ve yumuşacık olmuştur.  

kaynak: http://thecoconutt.blogspot.com.tr/

Malzemeler

Hamuru İçin
  • 1 Kg un
  • 25 gr tuz 
  • 30 gr şeker
  • 10 gr maya
  • 100 gr sıvıyağ
  • 500ml su

Üzeri için
  • Sucuk
  • Sosis 
  • Biber
  • Zeytin
  • Kaşar Peyniri

Sosu İçin
  • 2 yemek kaşığı (tepeleme olmayan domates salçası)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (tepeleme olmayan)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı su
Yapılışı

  • Hamuru ölçüleri gramajlara uyarak yaparsanız tam kıvamında bir pizza hamuru elde edeceksiniz.
  • Unu eleyip ortasını havuz hale getirip açın. 
  • Maya, tuz ve şekeri biraz su ile (500 ml ölçülü suyunuz ile) eritin .
  • Yavaş yavaş suyu ilave edip kenarlardan un alarak hamuru yoğurun ve mayalandırın.
  • Büyük fırın tepsisini yağlayın (sıvı yağ)
  • Hamuru merdane ile açıp dikdörtgen fırın tepsisi boyutuna yakın açtıktan sonra yağlanmış fırıntepsisine koyup elinizle tüm tepiye eşit gelecek şekilde yaydırın.
  • Hamurun üzerini çatal ile 2 şer cm aralık kalacak şekilde delikler açın. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamur renk alana kadar pişirin.
  • Fırından çıkartıp salça ile hazırlamış olduğunuz sosu sürün. 
  • Üzerine önceden kesip hazırlamış olduğunuz malzemeleri dizin. (istediğiniz ektra malzeme varsa mantar mısır vb. ilave edebilirsiniz kendi zevkinize göre) 
  • Fırına atın ve malzemeler kızarmaya başlayınca fırından tekrar çıkartıp rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip kaşar kızarıncaya kadar fırında tutun .
  • Fırından çıkartıp 3-4 dk dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun :) 



Yorumlar