Şekerpare

Şekerpare
Şekerpare... Şekerpare denildiği an aklıma rahmetli dedem gelir.. Nasılda güzel yapardı şekerpareyi. Tam kıvamında pişirir ve şerbetlerdi. Ağızda dağılırdı. İnsan yemeye doyamazdı ve yedikçe yerdi...

Dedemi kaybettikten sonra hiç bir zaman o lezzette şekerpare yiyebileceğimi düşünmedim ta ki benim şef işe el atana kadar... Armut dibine düşermiş gerçekten... Dedemin yaptığına en yakın lezzette ve görüntüde olanını yaptı... Ellerine sağlık şefim :)

Şekerpare 

Malzemeler

  • 500 gr un
  • 250 gr  yağ
  • 150 gr pudra şekeri
  • 3 adet yumurta
  • 1 bardak fındık tozu (çok ince çekilmiş) 
  • 1 bardak tatlı badem tozu (kavrulmamış)
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 2 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin
  • 1,250 gr su
  • 1,250 gr şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu


Yapılışı

  • İlk olarak unu önceden temizlemiş ve kurulamış olduğumuz tezgaha eleyelim ve unun ortasını açıp havuz yapalım.
  • Yumurta, yağ, pudra şekerini bu havuzun ortasına koyup unla karıştırmadan birbirine yedirip yoğuralım.
  • Fındık tozu, badem tozu, irmik, vanilya, kabartma tozunuda ekleyip ortada yavaş yavaş unu ilave ederek yoğuralım ve hamurumuzu yuvarlayıp bir kenara alalım
  • Malzemeleri vermiş olduğum gramajlara harfiyen uyup uygularsanız kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.
  • Cevizden küçük parçalar koparıp elinizde yuvarlayıp sonra oval şekilde tepsiye dizin. (tepsiyi yağlamaya gerek yok)
  • Ben büyük pastane tepsisi kullandım en den 7 tane boydan da 8 sıra dizdim tepsiye tam geliyor (hamur hiç artmıyor)
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp tek yön çatal çekin.
  • İlk olarak 180 derecede kabarıp yumurtanın renk aldığını görmeye başlayınca da 200 derece ortalama 40 -45 dk pişirin
  • Şerbeti sıcak verileceği için fırına attıktan sonra şerbeti kaynamaya koyun ağdalaşmaması içinde sürekli karıştırmayın. kaynamaya başladıktan 10 dk sonra limon suyunu koyun ve 1-2dk daha kaynatıp fırından çıkarmış olduğunuz şekerparenin üzerine hepsine gelecek şekilde gezdirin. 
  • Tüm şerbeti döktükten sonra üzerine bir tepsi kapatıp 3-5 dk kadar dinlendirin. Şerbetinin hepsini çekmemişse bir su bardağı kadar tepsideki şerbeti dökün dikkat edin eliniz yanmasın :) İster toz fıstık ister hindistan cevizi ile süsleyin ben antep fıstığını hem lezzet hem de görüntü açısından daha çok yakıştığını düşünüyorum ...  (sıcak süsleyin çünkü soğuduğu zaman sıcakken süslendiği gibi üzerine yapışmıyor afiyet olsun ;)





Yorumlar