Zeytinyağlı Enginar

Zeytinyağlı Enginar

Enginar şifa kaynağı... Enginar sindirim sistemi dostu...

Çok değerli bir sebze olan enginarın besin değeri çok yüksektir. Bir çok sebze türünden farklı olarak yüksek düzeyde karbonhidrat ve  protein içerir. Vitamin ve mineral açısından da çok zengin bir sebze olan enginarın hazmı kolaydır ve düşük yağ içeriğinden dolayı kilo dostudur.

En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur; karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler ve ishali önler.  

A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir. Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar; üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.  Kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.  Mide ve bağırsakları dezefenkte eder; vücuda canlılık verir. Kalbiniz için de enginar yiyin...


Enginar ile ilgili tüm bu güzel bilgilerden sonra bir enginar yemeği tarifi vermeden olmazdı değil mi :)

Zeytinyağlı Enginar

Malzemeler

  • 7 adet orta büyüklükte enginar
  • 1adet orta boy soğan 
  • 2 orta boy havuç
  • 2 su bardağı bezelye
  • 1 büyük patates
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Sıcak su

Yapılışı

  • Enginarları ilk olarak üçe bölelim sonra kenar iki parçayı ortadan ikiye bölüp orta parçayı da ikiye bölüm toplamda bir adet enginardan 7 parça çıkartalım. Her kestiğimiz parçayı hiç bekletmeden önceden bir limonun suyunu sıktığımız su dolu kabımıza koyalım. Tüm enginarlarımızı bu şekilde kesip limonlu suyun içine koyun.
  • Döküm yada seramik tencere tercih etmenizi öneriyorum ben seramik tencerede kullandım. Yağı tencereye koyalım ve altını en kısıkta bırakın.
  • Havucu ortadan ikiye uzunlamasına bölüp sonra verev verev (Yana doğru eğimli keserek) keselim. Soğanları da çok küçük olması şart değil yemeklik doğrayabilirsiniz.
  • Isınmış olan yağa ikisini birden aynı anda atıp ocağın ısısını biraz daha yükseltip soğanlar pembe oluncaya kadar kavurun.
  • Eginarları da ekleyip 1 dk kadar kavurun.
  • Yazın mevsiminde alıp derin donrucuya koyduğum bezelyeyi yıkayıp üzerine soğuk su koyup haşladım. (Bu işlemi ilk olarak yapın eğer hazır kullanıyorsanız pişmiş ise bezelyeniz en son ilave edin) 
  • Bezelyeyi de ilave edip tuzu ve şekeri ilave edin.
  • Üzerine çıkmayacak kadar su  ilave edip ocakta orta ateşten biraz daha kısık ateşte 20-25 dk kadar enginarlar  pişmeye başlayıncaya kadar ama kesinlikle pişmiş kıvama gelmeyecek ! patatesleri ekledim ve eğer su çok azalmışsa biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz. Patateslere kürdan girene kadar pişirin.
  • Patateslerde piştikten sonra ocağın altını kapatıp tek seferde ince olarak kıymış olduğunuz dereotunu ekleyin ve kapağnı kapatın o sıcaklıkla dereotlarıda pişecektir. 
  • Afiyet olsun :)


Yapılış Aşaması 2
Yapılış Aşaması 1

  • Yapılış Aşaması 3


Yorumlar