Haşhaşlı ve Cevizli Çörek


Haşhaşlı Çörek

Haşhaşlı çöreği çok severim. Haşhaşlı çöreği apartmanda komşumuz yapardı ve yaptığı zaman basamaklara adım attığım an kokusunu alır kapısını çalardım. Çok lezzetli olurdu. Bende tarifini aldığım bu tarifi yaklaşık 4 yıldır yapıyorum ve yiyen herkes çok beğeniyor ve tekrar istiyorlar. Bu tarifini verdiğim hamur o kadar her malzemeye uygun bir hamur ki ister patates koyun ister peynir, ıspanak... Ben en son soğanı kavurup kıyma ve ıspanak ekleyip onun çıkan suyunu da süzdükten sonra aynı hamura uygulayıp aynı şekilde kesip ve yağlayıp (pekmez koymamıştım) pişirdim ve sonuç mükemmel oldu. Eminim ki sizlerde çok seveceksiniz ve severek devamlı yapacaksınız. Şimdiden afiyet olsun :)
Mehtap Cheff 
Malzemeler
  • 1 sb su
  • 2 sb süt
  • 1 sb sıvıyağ
  • 1 yk silme tuz
  • 3 yk silme şeker
  • 1 paket maya (42 gr)
  • Aldığı kadar un (850 gr un kullandım)
İçi İçin;
  • Haşhaş ve ceviz
Üzeri için;
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yk süt
  • 1çk pekmez
Yapılışı
  • Unu eleyin. Yarısını derin bir yoğurma kabına alın.
  • Sütü ve suyu bir tencereye alın ılık olana kadar ısıtın. ( parmak ile kontrol edin 45C den fazla ısınmamalı) 
  • Mayayı, şekeri ve tuzu ekleyin maya eriyinceye kadar karıştırın. Sıvıyağı da ekleyip karıştırın.
  • Sıvı mayalı karışımı unun üzerine dökün ve yoğurun cıvık haldeyken tamamen iyice karıştırın. 
  • Kalan unu da yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin. 
  • Hamur daha un isteyecektir ama olabildiğince un ilave etmekten kaçının ve hemen hamuru toparlayıp altına un serpip mayalandırmak için bırakın.
  • Mayalanınca da 10 parçaya bölün ve tekrar bezeleri yuvarlayın. Un serili bir tepsiye dizin.
  • 10 dk dinlendirin ve 1 kaşık un ile her bir bezeyi açıp (merdane kullandım) resimde de göstermiş olduğum gibi açıp içine haşhaşı ve ceviz koyun. Tek yön sarın ve tepsinize yerleştirin.
  • Mayalandırın. Kesin ve yumurta sarısını sürüp 185 C derecede 50-55  dk pişirin.
  • 40 dk altlı üstlü pişirdim son 15 dk sadece altan ısı vererek pişirdim.
  • Tepsiyi sıvıyağ ile yağladım.

Yorumlar