Kuru Dolma Tarifi



KURU DOLMA
Malzemeler
  • 10 adet kuru patlıcan
  • 10 adet kuru biber
  • 10 adet kuru acur
  • 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (tepeleme)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası (tepeleme)
  • 5 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 2 tk kuru nane
  • 1 tk kırmızı toz biber
  • 1/2 limon suyu
  • 5 yk nar ekşisi
  • 7 yk zeytinyağı (yemeklik)
  • 1/2 demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı silme pul biber (isteğe göre arttırılabilir ya da konulmayabilir)
  • 1 yk tuz
  • 1 tatlı kaşığı silme karabiber
  • 1,5 su bardağı su
Yapılışı
  • İlk olarak derin bir kaba su koyun üzerine buz ekleyin su oldukça soğuk olsun.
  • Kurutulmuş patlıcan, biber ve acuru yıkayın ve süzün.
  • Bir tencerede su kaynatın su iyice kaynadıktan sonra patlıcan acur ve biberi içine atıp 10 dk haşlayın.
  • Haşlama süresi dolduktan sonra buzlu suyun içine çıkarın ve 10 dk suyun içinde tutun.
  • Süzgece koyun süzülmesi için bekleyin.
  • Dolamalar süzülürken, 
  • Birinci soğuk su ile ıslatın. 25 dk bekletin iyice yıkayıp süzün.
  • Tencereye zeytinyağını koyun. Ateşin altına yakın.
  • Soğanları yemeklik doğrayıp kızgın yağın içine atıp pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Sarımsakları ince kıyıp ilave edin. 
  • Pirinci de ekleyip 3 dk kavurun. Salçaları ekleyin 1 dk daha kavurun.
  • Kuru nane, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu da ilave edip karıştırıp 1,5 su bardağı soğuk su ekleyip kısık ateşte pişirin.
  • Demlendirin. Pirinçler sert kalacaktır.
  • 1 saat sonra ince kıyılmış maydanozu ve karabiberi de ekleyip iç pilavınızı karıştırın. 
  • Süzülmüş bekleyen dolmaların içine kaşık yardımı ile doldurun.
  • Dolmanın alt kısmı şişkin olsun üste doğru fazla doldurmayın. 
  • Üst ucundan bastırıp tencereye yan yan ağızlara üste bakacak şekilde (resimdeki gibi) dizin.
  • Üzerine geçmeyecek kadar su ilave edin.
  • Üzerine tabak kapatıp kısık ateşte dolmalar pişene kadar pişirin. Piştikten sonra 20 dk dinlendirip tencereden çıkarıp servis tabağına alın afiyet olsun :)
Haşlama ve doldurma aşaması

İç harcın hazırlanması ve doldurulması

İçine üzerine geçmeyecek kadar su koyup kapak kapayarak
pişirme aşaması


Yorumlar