KURU DOLMA |
- 10 adet kuru patlıcan
- 10 adet kuru biber
- 10 adet kuru acur
- 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
- 2 orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı biber salçası (tepeleme)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası (tepeleme)
- 5 diş ince kıyılmış sarımsak
- 2 tk kuru nane
- 1 tk kırmızı toz biber
- 1/2 limon suyu
- 5 yk nar ekşisi
- 7 yk zeytinyağı (yemeklik)
- 1/2 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı silme pul biber (isteğe göre arttırılabilir ya da konulmayabilir)
- 1 yk tuz
- 1 tatlı kaşığı silme karabiber
- 1,5 su bardağı su
Yapılışı
- İlk olarak derin bir kaba su koyun üzerine buz ekleyin su oldukça soğuk olsun.
- Kurutulmuş patlıcan, biber ve acuru yıkayın ve süzün.
- Bir tencerede su kaynatın su iyice kaynadıktan sonra patlıcan acur ve biberi içine atıp 10 dk haşlayın.
- Haşlama süresi dolduktan sonra buzlu suyun içine çıkarın ve 10 dk suyun içinde tutun.
- Süzgece koyun süzülmesi için bekleyin.
- Dolamalar süzülürken,
- Birinci soğuk su ile ıslatın. 25 dk bekletin iyice yıkayıp süzün.
- Tencereye zeytinyağını koyun. Ateşin altına yakın.
- Soğanları yemeklik doğrayıp kızgın yağın içine atıp pembeleşinceye kadar kavurun.
- Sarımsakları ince kıyıp ilave edin.
- Pirinci de ekleyip 3 dk kavurun. Salçaları ekleyin 1 dk daha kavurun.
- Kuru nane, limon suyu, nar ekşisi ve tuzu da ilave edip karıştırıp 1,5 su bardağı soğuk su ekleyip kısık ateşte pişirin.
- Demlendirin. Pirinçler sert kalacaktır.
- 1 saat sonra ince kıyılmış maydanozu ve karabiberi de ekleyip iç pilavınızı karıştırın.
- Süzülmüş bekleyen dolmaların içine kaşık yardımı ile doldurun.
- Dolmanın alt kısmı şişkin olsun üste doğru fazla doldurmayın.
- Üst ucundan bastırıp tencereye yan yan ağızlara üste bakacak şekilde (resimdeki gibi) dizin.
- Üzerine geçmeyecek kadar su ilave edin.
- Üzerine tabak kapatıp kısık ateşte dolmalar pişene kadar pişirin. Piştikten sonra 20 dk dinlendirip tencereden çıkarıp servis tabağına alın afiyet olsun :)
Haşlama ve doldurma aşaması |
İç harcın hazırlanması ve doldurulması |
İçine üzerine geçmeyecek kadar su koyup kapak kapayarak pişirme aşaması |
Yorumlar
Yorum Gönder