Pratik Ayva Tatlısı |
Malzemeler
- 4 tane ayva
- 1 yk büyüklüğünde loğusa şerbeti şekeri
- 8 yk toz şeker
- 2 tane çubuk tarçın
- 4 tane karanfil
Üzeri İçin Harç
- 3 adet elma
- 4 yk şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı
- Bütün ayvaları soyup dörde böldüğünüzde hepsini alabilecek büyüklükte bi kap ayarlayın bunun içine su doldurup yarım limon sıkın.
- Ayvaların ikiye sonra bir daha iyi ye bölüp yani bir bütün ayvayı dörde bölüp ortasından çıkan çekirdekleri karnıyarık tenceresine koyun. Hiç bir çekirdeği çöpe atmayın hepsini tencerenin içine koyun. ( Çünkü ayva çekirdekleri kıvam arttırıcı özelliğe sahip ve suyun koyulaşmasını sağlayacak)
- Kabuklarını soyup orta sert kısmı alın ve limonlu suya kararmaması için atın.
- Tüm ayvaları soyup limonlu suya koyduktan sonra tencerenin içine karanfili lohusa şekerini ve çubuk tarçını koyun.
- Ayvaları resimde göstermiş olduğum gibi dizip şekeri üzerlerine gezdirin ve üzerlerine tam çıkmayacak kadar su ile doldurun ve orta hareketli ateşte kapak kapalı şeklide kürdan girene kadar pişirin.( dikkat edin çok fazla yumuşamasın)
- Sonra bunları borcama çıkarın resimde benim yapmış olduğum gibi dizin. Tencerede ki şekerli kırmızı sudan 2 bardak kadar da borcama dökün.
- Üzerine koymak için elmaları soyun rendeleyin şekeri ve tarçını ilave edip ayvaların üzerine eşit gelecek şekilde yayın. (elmaları son anda rendeleyin yoksa sulanıyorlar.
- Folyo ile kapatıp 250 C önceden ısıtılmış fırında 25 dk sonra üzerini açıp 10- 15 dk kadar daha fırında tutun.
- Soğuduktan sonra dolapta en az 2 saat dinlendirip elmalar alta gelecek şekilde tabağa koyarken ters tervis ediniz isterseniz kaymak ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Pişirmeden önceki aşamalar |
Pişme aşaması ve pişmiş hali |
Yorumlar
Yorum Gönder