Un Helvası

Un Helvası
"Kırım, Dağıstan, Azerbaycan Anadolu, İran ve Irak Türklerindeki bir inanca göre ölülerin ruhları Cuma akşamları evlerine gelir evin fertlerini adeta kontrol eder, onlar iyi ve güzel işler yapıyorlarsa mesela Kur' an okutup, helva kavurup aile ve çevre fertleri ile iyi geçiniyorlarsa, mutlu olarak dönerler. Sarhoş, kavgacı, geçimsiz, haksızlık yapan bir yaşam içerisinde iseler mutsuz dönerler. Bazı yörelerde "çocuklara güzel otur, dedenin ruhu ziyarete geldi bak, şimdi percerede" denildiği de olur. Adeta bu dünyadan göçenlerle bu dünyada kalanların ruhları arasında süreklilik arz eden bir iletişim vardır.
Ruhların koku aldıkları inancı vardır. Bunun içindir ki, kandillerde simit, arife ve cuma günlerinde lokma ve helva yapılır. Bunlardan ev halkının yanı sıra konu-komşu ve herkese ikram edilir. Böylece ölülerin ruhunun şad olduklarına inanılır. Ayrıca meleklerin güzel kokudan zevk aldıkları çirkin kokudan rahatsız oldukları inancı da vardır.Buradan hareketle iyi olduğuna inanılan yağ ve un kokusu mübarek olduğu kabul edilen gecelerde kokutularak melekler vasıtasıyla ölülere şefaat dilenilmiş olmasıda düşünülebilinir."
Dr. Yaşar Kalafat'ın "Türk Halk İnançları" adlı e-kitabının tanıtım notlarından alınmıştır.
Malzemeler
  • 250 gr margarin
  • 3 yk sıvıyağ
  • 3,5 su bardağı un
Şerbeti İçin
  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
Yapılışı
  • Serbeti kaynatıp hazırlayın. ( şerbeti kendi halinde kaynamaya bırakın kaşık ile karıştırmayın)
  • Kaynamaya başladıktan sonra 10 dk kaynatıp altını kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın.
  • Sıvıyağ ve marğarini derin bir tencere eritip unu ilave edin.
  • Orta haraketli ocakta devamlı olarak kavurun.
  • Ortalama 20-25  dk kavura işlemi sürecektir. Unu kavurdukça resimde de göstermiş olduğum gibi katılıktan sıvılaşmaya geçecek. Yorulurum derseniz yanınızda mutlaka kavuracak ikinci bir kişi olsun :)
  • Kavurup istenilen renge ulaştığında ateşin altını kapatıp şerbeti tek hamlede tencerenin içine döküp hiç beklemeden hızlı bir şeklide karıştırın (dikkat edin yanmayın uzun kollu kıyafet giyin buhar kolunuzu yakmasın hatta karıştırcağınız ele şerbeti verirken kumaş fırın eldiveni takın benden uyarması :))  ve ateşin altını tekrar açıp koyulaşana kadar devam edin. Koyulaştıktan sonra ateşin altını kapatın. Helvayı ister kaşıkla şekillendirin. İsterseniz benim yapmış olduğum gibi tepsiye döküp soğuduktan sonra dilimleyim servis yapın afiyet olsun :) 
  • Not: Ben ölçülerin iki katını yaptım çünkü dağıtacak sayım fazlaydı sizde isteğinizde göre arttırabilirsiniz. 
Yağı eritme ve unu ilk koyma aşaması.
Şerbet sağ üste hazır ve soğumuş.

Kavruldukça hem rendi koyulaşıyor hem de sıvılaşıyor.

Şerbetin verilmesi ve tepsiye konulup düzeltilmesi.

Yorumlar