TARHANA


Malumumuz kış kapıda her yazın bir bitişi olduğu gibi sonbahara geçmemize sayılı günler kaldı. 
Kışlık hazırlıklarımızı yapalım dedim. Tarhanayı kış aylarında oldukça  severek tüketiyoruz. 
Siz de yapın tüketin ve tükettirin. Gelelim tarhananın saymakla bitmeyen faydalarına...
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğurulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilen çok besleyici bir çorbadır. Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır.Tarhananın faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kış aylarında sıkça yakalandığımız grip ve soğukalgınlığı gibi hastalık süreçlerinin hızlı atlatılmasını sağlar. Yorgunluğun giderilmesine yardımcı olan tarhana çorbası kişinin ihtiyacı olan enerjiyi kazanmasına yardımcı olur. Sindirimi kolay olan tarhananın faydaları arasında sindirimi düzenlemesini de sayabiliriz. Ayrıca kalp üzerinde de olumlu etkileri bulunan tarhana çorbası kötü kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.Çocuklar için çok besleyici olan tarhana, bebeklerde ek gıda olarak en çok tercih edilen besinler arasında ilk sıralarda yer alır. Birçok sebze ve baharatı içeren tarhana, bebekler için çok önemli olan yoğurdu da içerir. Karbonhidrat açısından zengin olmasından dolayı doyurucudur. Ayrıca iştah açıcı olması da tarhananın faydaları arasındadır. Bebekler gibi gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir. İçeridği likopen sayesinde de birçok hastalığa karşı vücudu koruması da tarhananın faydaları arasında bulunur.
Mehtap Chef 


Malzemeler
  • 8 kg kadar un
  • 1,5 kg kırmızı biber
  • 3 kg domates
  • 1,5 kg soğan
  • 3 kg yoğurt ( evde mayalanmış ve ekşimiş yoğurt olursa süper olur)
  • 1 demet maydonoz
  • 4 yk dolu kuru nane
  • 2 yk dolu karabiber
  • 3 yk dolu tuz
Yapılışı
  • İlk olarak domatesi robot yardımı ile tamamen eriyene kadar (sıvı kıvam) çekin.
  • Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çekip robottan geçirin.
  • Soğanı da robottan çekip bir tencereye alıp orta hareketli ateşte pişirmeye bırakın. 
  • Suyu tamamen çekilene kadar pişirin.Altını kapatın.
  • İçine bir demet ince kıyılmış maydanozu ekleyin soğumaya bırakın.
  • Tamamen harç soğuduktan sonra,
  • Büyük bir kabın içine unun yarısını ilave edin. (benim bu işler için kullandığım leğenim var)
  • Ortasını açıp soğumuş olan harcı ilave edin.
  • İçine diğer malzemeleri ekleyin. (yoğurt, nane, tuz , karabiber)
  • İlk olarak cıvık bir hamur elde edin. 
  • Yavaş yavaş unu kalan unu ilave edip ele yapışmayan sert bir hamur elde edeceksiniz
  • Üzerine hamura değmeyecek şekilde bir örtü kapatın. En az 4 gün bekletin. (ben 9 gün beklettim ne kadar çok beklerse o kadar güzel olur) Sabah öğle akşam olmak üzere mayalanan tarhanayı muhakkak yoğurun. Ele yapışırsa un ilave edebilirsiniz.
Kurutma İşlemi
  • Resimde de görmüş olduğunuz gibi çarşafın üzerine hamurdan koparıp elimde açtığım parçaları dizdim. 
  • Güneş almayan bir yerde yapın gölgenin sıcağında kurusun doğrudan güneş alırsa rengindeki canlılık kaybolur.
  • Üzerleri kabuk bağladıkça arkalı önlü sürekli çevirdim.
  • Hamuru sık sık kontrol edin, tam olarak kurumadan un haline getireceğiz. 
  • Temiz bir çarşafın üzerinde ilk olarak el ile oğuşturun.
  • Sonra delikleri çok küçük olmayan bir kevgirden geçirin.
  • Kevgirden geçmeyenleri robottan çekip tekrar kevgirden geçirin.
  • İlk aşama olarak robotu kullanmayın amacımız tamamen toz haline getirmek değil. 
  • Kevgirden geçirdiğiniz tarhanayı masanın üzerine yaymış olduğunuz çarşafınıza yayın 3-4 gün kadar topaç olamaması için elinizle yada tahta kaşıkla karıştırın. 
  • İstanbul da nem çok olduğu için eskiden bez torbalarda sakladığımız tarhanayı bozulma ihtimalini göze almamak, emeklerimizin ardından üzülmemek için buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda muhafaza edip gönül rahatlığı ile saklıyoruz.


Yoğurma İşlemi
Yoğurma işlemi






Mayalandırma ve dinlendirme


Kurutma Aşamaları

Yorumlar