Malumumuz kış kapıda her yazın bir bitişi olduğu gibi sonbahara geçmemize sayılı günler kaldı.
Kışlık hazırlıklarımızı yapalım dedim. Tarhanayı kış aylarında oldukça severek tüketiyoruz.
Siz de yapın tüketin ve tükettirin. Gelelim tarhananın saymakla bitmeyen faydalarına...
Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbası, buğday unu, yoğurt, maya, domates, biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatların yoğurulduktan sonra kurutulmasıyla elde edilen çok besleyici bir çorbadır. Mayalama yani fermantasyon sonucu elde edilen tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır.Tarhananın faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kış aylarında sıkça yakalandığımız grip ve soğukalgınlığı gibi hastalık süreçlerinin hızlı atlatılmasını sağlar. Yorgunluğun giderilmesine yardımcı olan tarhana çorbası kişinin ihtiyacı olan enerjiyi kazanmasına yardımcı olur. Sindirimi kolay olan tarhananın faydaları arasında sindirimi düzenlemesini de sayabiliriz. Ayrıca kalp üzerinde de olumlu etkileri bulunan tarhana çorbası kötü kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.Çocuklar için çok besleyici olan tarhana, bebeklerde ek gıda olarak en çok tercih edilen besinler arasında ilk sıralarda yer alır. Birçok sebze ve baharatı içeren tarhana, bebekler için çok önemli olan yoğurdu da içerir. Karbonhidrat açısından zengin olmasından dolayı doyurucudur. Ayrıca iştah açıcı olması da tarhananın faydaları arasındadır. Bebekler gibi gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir. İçeridği likopen sayesinde de birçok hastalığa karşı vücudu koruması da tarhananın faydaları arasında bulunur.
Mehtap Chef |
Yorumlar
Yorum Gönder